Friday, January 8, 2010

groep verlaging ( Cluster reduction)

Deze studiebegeleiding behandelt een thema in het Arabisch fonologie dat heeft grote gevolgen in morfologie. Dit onderwerp staat bekend als "cluster verlaging, en het is een reeks van voorschriften ter verlichting van de moeilijkheden in uitgesproken veroorzaakt door de opeenvolgende stopplaatsen in dezelfde Bij. Met andere woorden, uitgesproken twee opeenvolgende brieven, die beide zijn ساكن, is moeilijk; cluster verlaging uitvoert regels te wijzigen die twee brieven in orde te scheppen goede lettergrepen.

cluster verlaging heeft consequenties bij lezing teksten zonder vowels. Zelfs met vowels, sommige teksten geen uitvoering van de cluster verlaging regels en de lezer wordt overgelaten aan gelden zelf te doen. Bovendien worden deze regels een wezenlijke rol vervullen in de morfologie van zwakke werkwoorden.

Inleiding

Klassieke Arabische steunt de volgende types van lettergrepen, waar het symbool C vertegenwoordigt een verdraagt, het symbool V vertegenwoordigt een na, en vv vertegenwoordigt een lang na.


Bij
Voorbeeld
1
CV
اَ
2
cvv
ها
3
CVC
إِنْ
4
cvcc
ضَرْبْ
5
cvvc
قالْ
6
cvvcc
جانّ

De eerste drie types van lettergrepen in de inventaris zijn de primaire lettergrepen van de taal. De volgende drie zijn vrij zeldzaam omdat zij resulteren in twee ساكن brieven die zich voordoen in opvolging – dit fenomeen is formeel bekend als اجتماع الساكنين. In het bijzonder bij soorten 4 en 5 zijn slechts gedoogd tijdens stilstand (وقف) en er moet een reeks voorschriften ten uitvoer gelegd om te zetten deze in goede lettergrepen van type 1, 2 of 3 als ze zich voordoen ergens anders. De rest van dit studiebegeleiding behandelt deze regels. Bij type 6, weliswaar zeldzaam zijn, wordt getolereerd waar het zich voordoet. Dit omdat zij heeft een lang na gevolgd door een geminated brief die kan de uitspraak.

Definities

اجتماع الساكنين
een opeenvolging van twee brieven, die hebben allebei een سكون

In samenvatting, dus bij soorten 4 en 5 voordoen in de taal. De redenen voor hun voorvallen zijn talrijk, inclusief werkwoord morfologie. Wanneer hun aanwezigheid is niet te wijten aan وقف, regels moeten worden toegepast op wijzigen de brieven en vowels in om te vormen goede lettergrepen.

cluster verlaging

bi-consonantal clusters

Regel


Indien twee niet-vowelled consonants voordoen in opvolging, de eerste wordt gegeven een كسرة.

In de overgrote meerderheid van de gevallen, twee niet-vowelled consonants verschijnen in opvolging alleen in heel woord begrenzingswanden. Met andere woorden, de laatste brief van een woord zal worden ساكن en de eerste letter van het volgende woord zal ook worden ساكن. Deze beperking is omdat de interne structuur van het Arabisch patronen zijn typisch reeds veilig uit bi-consonantal clusters dankzij aan munten.

Toen bi-consonantal clusters voordoen overal woord begrenzingswanden, is de laatste brief van het eerste woord is niet-vowelled. Dit gebeurt met bepaalde werkwoorden (zoals قُلْ), bepaalde deeltjes (zoals مِنْ), en sommige niet-declinable voorbereiden (zoals مَنْ). Bovendien, het kan gebeuren als de laatste brief van het eerste woord heeft nunation, sinds nunation is niets meer dan een نون ساكنة.

Bovendien is de eerste brief van de tweede woord is ook niet-vowelled. Dit gebeurt met vele werkwoorden (zoals اسْتقبل), alsmede bepaalde zeldzame voorbereiden (zoals اسْم en ابْن). Maar de meest voorkomende voorval is wanneer de tweede woord is voorafgegaan met de definitieve artikel, al.

De regel voor bi-consonantal clusters is dat de eerste niet-vowelled brief zal worden gegeven een كسرة. Echter, de volgende uitzonderingen gelden.

·         het woord مِن maakt gebruik van een فتحة
·         pluralistische mannelijke pronouns maakt gebruik van een ضمة

Overwegen de voorbeelden in de onderstaande tabel.

Zaak opgelost
niet-opgeloste zaak
قُلِ الْعفو
قُلْ الْعفو
بلِ دّارك
بلْ دّارك
مَنِ اتّقى
مَنْ اتّقى
غلامِ نِاسْمه
غلامٍ اسْمه
مِنَ الشيطان
مِنْ الشيطان
همُ الفائزون
همْ الْفائزون
أنتمُ الأْعلون
أنتمْ الأْعلون
عليكمُ الْيوم
عليكمْ الْيوم

vowel-consonant clusters

Regel


Als een non-vowelled verdraagt volgt een lang na, de lange Na is gedaald.

Het verschijnsel van een lang na gevolgd door een niet-vowelled verdraagt zich niet beperkt tot woord grenzen; het kan zijn getuige geweest van een enkel woord zo goed. Wanneer een NA-verdraagt cluster voordoet, de lange na niet gewoon gedaald tot verlichting van de moeilijkheden in uitgesproken. De volgende tabel geeft enkele voorbeelden.


Zaak opgelost
niet-opgeloste zaak

قُلْ
قُوْلْ

بِعْ
بِيْعْ

خَفْ
خَافْ
Indien de cluster optreedt in heel het woord begrenzingswand, de lange Na collyrium slechts in uitgesproken
ادعُـ [ـوا] الرّحمان
ادعُوْا الرّحمان

diphthong-consonant clusters

Regel


Als een non-vowelled verdraagt volgt een diphthong, de diphthong is gezien de korte na passend te maken.

Net als met na-verdraagt clusters, diphthong-verdraagt clusters kan ook plaatsvinden in een enkel woord, evenals in heel woord begrenzingswanden. Echter, in de overgrote meerderheid van de gevallen, ze zich voordoen in werkwoorden en zijn zelden behaalde in voorbereiden en deeltjes.

tot verlichting van de uitspraak moeilijkheden veroorzaakt door diphthong-verdraagt clusters, de diphthong wordt gegeven een geschikte na. Na het geschikt is om een واو is een ضمة, en de na geschikt is om een ياء is een كسرة.

Overwegen de tabel van voorbeelden hieronder.

Zaak opgelost
niet-opgeloste zaak
ترَيِنّ
ترَيْنّ
رأَوُا الْعذاب
رأَوْا الْعذاب

oefenen

1.       het identificeren van de gevallen in de volgende zinnen waar cluster vermindering moet worden toegepast
2.       aangeven voor welk type cluster
3.       De desbetreffende regel door uitspraak

1.       كادَتْ الجُيوشُ تَشْتَبِكُ مُجازِفةً مُقْتَحِمةً بِأَسْلِحَتِهِمْ الغَفِيْرة وفُرْسانِهِمْ الضّلِيْعة.
2.       مِنْ التُّجّارِ مَنْ اسْتَرَقَ وقالَ خُذْ المَبيعَ وسَلِّمْ البَقِيّة.
3.       قَالُوْا ابْنُوْا الصَّوْمَعةَ فَآوُوْا إليها تَعْصِمْكُمْ مِنْ سَحائِبَ حامِلةٍ الرّعْدَ والبَرْق.
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comments: on "groep verlaging ( Cluster reduction)"

Post a Comment